Miro Media

Power-point-missen: så undviker du den

Power-point-missen: så undviker du den

Power-point-missen: så undviker du den

Power-point-missen ser ut så här: En person visar en presentation på en duk. Bild efter bild, alla fulla med text, klickas fram. Presentatören läser högt vänd mot duken. Eller ännu värre, berättar om något helt annat. Lyssnarna försöker lyssna och läsa samtidigt. Resultatet: otydligt budskap och oengagerade lyssnare. 

Många av oss känner nog igen oss i situationen, både som lyssnare och som presentatörer. Resultatet blir en i bästa fall tråkig och i sämsta fall otydlig presentation. Värst av allt: vi når inte målet att få människor att känna, tycka och göra något.

Det här är de viktigaste stegen för att undvika power-point-missen:

    • Du är presentatören. Fokus ska vara på dig och ditt budskap. Sitter lyssnarna och tittar på den projicerade bilden större delen av tiden hade du lika gärna kunnat mejla ut din presentation. En power-point-presentation (eller en annan programvara som t ex keynote) ska vara ett stöd för dig och ditt budskap, inte tvärtom.
    • Ditt power-point-dokument är inte ditt manus. Det ska inte vara fullt med text. Skala ner det du visar för lyssnarna till det absolut mest viktiga. Resten berättar du om med egna ord. Det manus du använder kan du ha memorerat, eller ha på papper. Eller låt din dator visa ”föredragshållarvy” så att du ser dina egna anteckningar utan att de projiceras för lyssnarna.
    • I dokumentet lägger du bara det viktigaste. Kärnbudskapen, illustrerande siffror och bilder. Helst ett enda tydligt och kort budskap i varje slide. Resten berättar du om, med exempel och förslag, så att ämnet blir levande.

Komplettera gärna med fler hjälpmedel. En power-point-presentation är statisk på det sättet att ordningsföljden redan är bestämd. Först kommer en bild, sen nästa och så nästa. I en lite längre presentation är det bra att kunna vara flexibel och fånga upp frågor från lyssnarna och då kunna göra avsteg från manus eller kasta om i ordningsföljden. Där är en whiteboard eller ett blädderblock jättebra komplement. Eller bara att du är beredd att släppa power-point-presentationens ordningsföljd och berätta fritt om egna erfarenheter och exempel.

Du kanske invänder att dina lyssnare vill ha åhörarkopior. Då tänker du att själva presentationen måste innehålla ganska mycket text för att åhörarkopian ska ha någon betydelse för lyssnarna i efterhand. Bra, då gör du en version av presentationen med mer text och information som passar att skicka ut. Men den använder du inte när du presenterar ”live” utan då använder du din mer avskalade version.

Det här är några tips som lyfter din presentation och gör att du får mer engagerade lyssnare som du lyckas övertyga om att göra, känna eller tycka något. Och det var väl det som var meningen med det hela?

Det finns en mängd tips och trix som kan lyfta ditt framförande. Om du anlitar mig för en företagskurs eller individuell coachning går vi igenom innehållet i din presentation och du får träna på hur du inleder så att du fångar intresse, behåller en tydlig tråd och avslutar med wow-känsla. Vi diskuterar hur du lägger upp innehållet för en levande presentation som engagerar. Vi tränar på hur du ska leverera det med rätt ordval och kroppsspråk för att lyckas övertyga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *