Miro Media

Nervös att tala, del 1: förbered dig!

Nervös att tala, del 1: förbered dig!

Nervös att tala, del 1: förbered dig!

Att våga tala även om det är nervöst är värt den investering som krävs av dig. Och det finns enkla metoder som hjälper dig att bli tryggare.

Nervös för att tala inför publik? Du är inte ensam. Den amerikanske författaren Mark Twain lär ha sagt: ”There are two types of speakers: those that are nervous and those that are liars.”

Innebörden är förstås att de som säger att de inte är nervösa ljuger. Det kanske inte stämmer för dem som talar inför publik varje dag, men även många av de mest erfarna och hyllade talarna kan berätta om hur de fått brottas med rädslor och nervositet.

Det positiva med det här är att det finns mycket att vinna på att ta steget och våga tala, ändå. Först och främst för att det ibland är avgörande i livet att kunna göra sin röst hörd. Men också för att det ger en riktig kick att våga och lyckas.

Det första steget är att ge dig själv tid och möjlighet till förberedelser. Repetera ditt ämne så att du kan det, var beredd på frågor och öva så mycket du kan.

Repetera ditt ämne

När man är nervös är det lätt att tänka på alla giganter inom ämnet man ska prata om – och känna sig liten och otillräcklig. Men tänk så här: är alternativet för dina lyssnare att höra den där gurun som kan allt? Eller är alternativet att de inte får höra det du har att säga alls?

Troligen har du något att bidra med om du har engagemanget att vilja tala om ett ämne. Behöver du fylla på mer så var modig nog att be om hjälp. Fråga vänner och kollegor om tips. Låna böcker på biblioteket och surfa på nätet så att du fyller på kunskapssäcken. Avgränsa ditt ämne så att du pratar om det du känner till och inte drar på dig en för stor kostym. På det sättet behöver du inte vara orolig för att upplevas som en bluff.

Var beredd på frågor
Förbered dig också för svåra frågor, sådana som du helst inte vill få. Om du har tänkt ut ett svar på dem blir du mycket tryggare än om du bara tänker ”hoppas ingen frågar om just det där!”

Öva mycket
Sen är det dags att öva framträdandet så många gånger som möjligt. Det är det som gör dig trygg och hjälper dig att hitta rätt ord och formuleringar som ligger bekvämt i just din mun.

Just det där med övandet är ofta den springande punkten. Hur många av oss har inte lagt timmar och dagar på att skapa en presentation i datorn: jobbat med innehåll, text, bilder och disposition … för att sedan inte hinna öva? Det kan ge en okej presentation men sällan en jättebra.

Vill du öva med professionell respons och få praktiska tips och verktyg som gör dig tryggare och verkligen lyfter din presentation? Det är bara att höra av dig!

One thought on “Nervös att tala, del 1: förbered dig!

  1. Pingback: Nervös att tala, del 2: möt rädslorna - Miro Media

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *