Miro Media

Argumentera bättre

Argumentera bättre

Står du ofta handfallen under en argumentation? Brukar du komma på alla bra och dräpande svar i efterhand? Förbered dig så här så är du fullt beredd att övertyga nästa gång.

Vi behöver träna upp vår förmåga att argumentera för att bli bra på det, som så mycket annat. Vem har inte varit med om att känna sig helt överkörd efter en diskussion med någon tvärsäker typ som dundrar på med (påstådda) fakta? Och sedan, i efterhand, kommit på alla bra motargument?

Den här beprövade mallen för hur man kan lägga upp sin argumentation funkar i en mängd sammanhang. Om du ska sälja något, när du ska övertyga barnen om att göra läxan i tid, eller om du vill redogöra för din politiska ståndpunkt.

Argument och argumentation finns överallt omkring oss, i reklam, i nyheter och i inlägg som sprids på nätet. Träna på den här mallen så blir det lättare nästa gång du behöver övertyga.

Vad vill du säga?

Vad är det du vill ha sagt? Sammanfatta ditt budskap i en mening. Ska du argumentera för att ditt barn ska planera sitt läxarbete bättre kan du formulera det som ett påstående ”Läxarbetet blir lättare med planering” eller som en uppmaning ”Planera ditt läxarbete!”

Tre starka argument

Ta fram de tre starkaste argumenten för ditt budskap, beroende på vem du vill övertyga och vad du tror är viktigast för den personen (eller målgruppen). Blanda gärna fakta och känslor. Till exempel skulle dina tre argument kunna se ut så här om du ska övertyga ditt barn om varför det är bra att planera läxarbetet:

  • Läxorna blir roligare när man ger sig tid för dem.
  • Du lär dig mer och minns bättre när det finns tid att låta kunskaperna sjunka in.
  • Med en bra läxplanering slipper du onödig oro och stress.

Rätt argument i rätt ordning

Börja med det argument som du tror att mottagaren tycker är mellanstarkt. Fortsätt med det som är svagast av de tre. Som punkt tre bemöter du motståndarsidans starkaste argument redan innan de själva har framfört det och tar på det sättet udden av det redan i förväg. Avsluta med det starkaste av dina tre argument. Så här till exempel:

  1. (Mellanstarkt argument) Med en bra läxplanering slipper du onödig oro och stress.
  2. (Svagast argument) Du lär dig mer och minns bättre när det finns tid att låta kunskaperna sjunka in.
  3. (Motargument) Jag vet att det händer oväntade saker och att du ibland får extra läxor. Men om du planerar utifrån vad du vet har du överblick och ordning. Då blir det mycket lättare att pussla in det oväntade.
  4. (Starkast argument) Dessutom blir läxorna blir roligare när man ger sig tid för dem!

Lycka till! Nästa gång ska jag ge dig några tips om hur du kan genomskåda luckor i andras argumentation och täppa till dem i din egen.

Du är varmt välkommen att höra av dig till mig om du vill ha träning i presentationsteknik, jag jobbar både med grupper och individer.

One thought on “Argumentera bättre

  1. Pingback: Täpp till hålen i argumenten - Miro Media

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *