Miro Media

5 verktyg för närvaro som övertygar

5 verktyg för närvaro som övertygar

5 verktyg för närvaro som övertygar

Närvaro när du talar handlar om att vara på plats i stunden. Att du är intresserad och motiverad av att vara där och att du har ett ärligt intresse av att förmedla något. För sånt märks.

Står du och entonigt rabblar igenom ditt anförande och mest längtar tills du får gå och sätta dig igen, märks även det. Det blir svårt att väcka din publiks intresse, nyfikenhet och engagemang.

Om du nu invänder: men jag är ju så nervös! Då har jag glädjen att meddela att närvaro gör dig inte bara till en bättre talare, närvaro råder också många gånger bot på nervositeten!

Närvaro handlar nämligen till stor del om att gå in för uppgiften och vara fokuserad. För de flesta släpper en hel del av nervositeten när de väl har börjat tala: om de är fysiskt och mentalt närvarande i situationen och ärligt engagerade i att vilja förmedla något.

Här får du fem verktyg för att stärka din närvaro som talare:

  1. Ögonkontakt. Att ha god ögonkontakt med publiken upplevs som ärligt: du verkar stå för det du säger. Det känns bra för dig också (jag lovar, med lite träning gör det det). Lyssnarna i sin tur känner sig sedda och blir engagerade till skillnad från om du står och mumlar med blicken i manus eller på projektorn. Då somnar de.
  1. Hållning. Om du har en hopsjunken hållning med krum rygg gör du lätt ett osäkert och räddhågset intryck. Om du istället sträcker på ryggen och lyfter blicken mot publiken ger du inte bara ett tryggare intryck på lyssnarna utan känner dig förmodligen tryggare på samma gång. Att kunna stå stilla och stadigt med bröstet öppet mot åhörarna kräver för många både övning och mod. Men det har effekt!
  1. Gester. Dina rörelser med armar och händer kan både förstärka och försvaga det du säger. Rätt gester i rätt sammanhang ger eftertryck och fokus åt ditt framförande. En bra grundregel är att varken vifta för mycket med armarna eller vara för stel. Försök också undvika repetitiva rörelser som att oavbrutet knäppa på en penna eller tvinna ett hårstrå mellan fingrarna. Det stjäl lätt uppmärksamhet från det du vill ha sagt.
  1. Din plats i rummet. Att stå i mitten och möta publikens blickar och intresse istället för att gömma dig i ett hörn av rummet, ger närvaro. Du bjuder på dig själv! Att röra sig i rummet och arbeta med olika riktningar kan vara effektivt. Men inte för mycket, och inte planlöst. Vad som passar och när beror förstås på vem du är och på talets art, innehåll och situation.
  1. Röst och pausering. Röstövningar och medveten röstträning kan hjälpa dig att få rösten att låta fylligare och bära bra. Många behöver träna på att tala lite långsammare när de talar inför publik, eftersom nervositet och tidspress kan få oss att snabba på så att lyssnarna knappt hänger med. Och att pausa efter innehållstunga ord eller meningar är mycket effektivt för att ge kraft åt det du säger och låta innebörden landa ordentligt hos lyssnarna.

Ju mer du övar, desto mer kan du släppa ditt manus och bara använda stolpar – eller kanske inget manus alls. För om du står och läser innantill har du inte tillgång till alla närvarobyggande verktyg som jag nyss gick igenom.

Va, tänker du kanske nu. Ska jag släppa min powerpoint-mall, min enda trygghet som talare? Mitt svar är: kanske inte alltid och inte helt. Men ibland.

Är det läskigt? Lite! Är det krävande? Ja! Är det utvecklande? Garanterat!

Jag visar gärna hur det praktiskt kan gå till och vilka steg du kan ta på vägen mot att vara mer närvarande som talare, så att du engagerar och övertygar! Du är varmt välkommen att läsa om mina kurspaket och föredrag eller bara höra av dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *